Servicii

Cancerul oral

Cancerul oral omoara mai multi oameni la nivel national decat cancerul de col uterin sau cancerul de piele. Statisticile arata faptul ca doar jumatate dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune supravietuiesc mai mult de cinci ani. Un american moare in fiecare ora din cauza cancerului oral.

 

Factorii de risc care sunt cel mai frecvent intalniti in cazul cancerului oral din Cluj sunt urmatorii:

 • consumul de tutun;
 • consumul unei cantitati crescute de alcool;
 • expunerea constanta la soare;
 • diverse leziuni pe obraz sau buze;
 • proteze care nu se potrivesc.
 •  

  Desi 80-90% dintre cazurile de cancer oral din Cluj sunt intalnite in cazul persoanelor care consuma tutun si / sau alcool in exces, 25% dintre acestea apar de obicei in cazul persoanelor care nu au fost supuse tuturor acestor factori de risc.

   

  Medicul dentist din Cluj ar putea fi considerat un soldat in lupta impotriva cancerului oral. Statisticile arata ca in aproximativ 10% din cazuri, medicii stomatologi observa o zona cu probleme chiar inainte ca pacientul insusi sa remarce acest lucru.

   

  In timpul unei consultatii stomatologice regulate, medicul dentist din Cluj va examina intreaga cavitate bucala si va incerca sa observe prezenta unor zone suspecte care sunt in general nedureroase, albe sau rosii, dispuse oriunde atat in cavitatea bucala cat si spre gat sau alte zone invecinate.

   

  Cele mai importante semne ale cancerului oral sunt urmatoarele:

 • existenta unei leziuni in cazul careia este observata sangerarea cu usurinta sau care nu se vindeca;
 • schimbarea de culoare a tesuturilor orale;
 • existenta unui nodul ingrosat, dur sau a unei zone de dimensiuni mici, erodate;
 • Resimtirea durerii, a sensibilitatii sau a amortelii oriunde in cavitatea bucala sau pe buze.
 •  

  Exista doua teste pe baza carora se poate determina daca o leziune suspecta este canceroasa sau nu. Biopsia prin  periaj este un test inofensiv efectuat in cazul zonei nedureroase si in cazul caruia nu se poate gasi o cauza clara a prezentei sale in acel loc. Acest test poate detecta celulele potential periculoase in stadiile incipiente ale bolii. Biopsia pe baza de punctie a zonei si recoltarea unei parti mici din leziunea suspecta este al doilea test care poate fi efectuat si care necesita anestezie locala.

   

  Nu uitati de necesitatea unei programari regulate la medicul dentist din Cluj in cadrul celor mai bune cabinete stomatologice in vederea detectarii unor astfel de zone suspecte. Anual va sunt recomandate doua vizite la medicul dentist din Cluj. Daca, intre vizite, observati orice tip de modificari neobisnuite in cavitatea dumneavoastra bucala, va este recomandat sa contactati medicul stomatolog imediat. Impreuna cu medicul dentist din Cluj veti putea lupta si castiga lupta impotriva cancerului oral in cadrul celor mai moderne cabinete stomatologice din Cluj.